Informatie

Home / Slaapmedicatie afbouwen (benzodiazepine)

Slaapmedicatie afbouwen (benzodiazepine)

Misschien bent u ooit begonnen met het slikken van slaapmedicatie omdat u dat toen nodig had. Wanneer u deze slaappillen (onnodig) bent blijven gebruiken omdat ze goed bevielen, is het goed om te weten dat de werking bij langdurig gebruik afneemt. Ook kunnen er risico’s kleven aan het gebruik van slaapmedicatie zoals benzodiazepine waardoor slaapmedicatie afbouwen verstandig is om te doen:

  • U wordt suf en uw reactiesnelheid neemt af, wat gevaarlijk is in het verkeer en in bepaalde werksituaties;
  • Uw bewegingen zijn minder gecoördineerd, waardoor u meer kans heeft op vallen;
  • U heeft een vergrote kans op dementie, vooral Alzheimer.

Wanneer u deze medicatie al lange tijd gebruikt, willen we u stimuleren om ermee te stoppen. Niet alleen omdat de medicatie na lange tijd zijn werking verliest, maar vooral omdat langdurig gebruik slecht is voor uw gezondheid.

Slaapmedicatie afbouwen: wat kunt u verwachten als u stopt

U zult de eerste dagen sterk het gevoel hebben dat u de medicatie toch nodig heeft. Uw lichaam is namelijk gewend aan een dagelijkse dosis en zal hiervan moeten ‘afkicken’. Daarnaast kunnen er reacties (of ontwenningsverschijnselen) ontstaan zoals slecht slapen, angstig zijn, piekeren, onrust en misselijkheid. Door uw slaapmedicatie volgens een bepaald schema af te bouwen, verkleint u de kans op ze reacties. We helpen u graag bij het opstellen van dit afbouwschema.

Heeft u hulp nodig bij het afbouwen, neem dan contact op met uw huisarts voor de begeleiding van het stop-traject.

Op www.benzomoe.nl is meer informatie te vinden over het afbouwen van slaapmedicatie.