Informatie

Home / Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol is een onmisbaar stofje voor de lichaamscellen en hormonen: het lichaam heeft het nodig om te kunnen leven. Normaal maakt de lever precies genoeg van dit stofje aan, maar soms raakt het systeem uit balans. Er wordt dan te veel cholesterol aangemaakt of er wordt te weinig uit het bloed verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld komen door erfelijke aanleg of wanneer de voeding die u eet (te) veel verzadigd vet bevat. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten. Dit kan leiden tot onvoldoende bloedtoevoer naar de organen, met als mogelijk gevolg een hartinfarct, beroerte of andere vaatziekten.

Met een gezonde leefstijl kunt u het cholesterolgehalte positief beïnvloeden. Eet daarom gezond, beweeg voldoende, rook niet en zorg ervoor dat u een gezond gewicht heeft.

Informatieve websites over cholesterol

Meer informatie over cholesterol en hoe u uw cholesterolgehalte positief kunt beïnvloeden, is onder andere te vinden op onderstaande websites:
– www.thuisarts.nl
– www.vitalevaten.nl
– www.stivoro.nl

Heeft u vragen over wat u zelf kunt doen om uw cholesterolgehalte positief te beïnvloeden of wilt u weten hoe hoog uw cholesterol is, maak dan een afspraak met uw huisarts.