Informatie

Home / Afwijkende uitslag uitstrijkje

Afwijkende uitslag uitstrijkje

Een afwijkende uitslag van een uitstrijkje wordt via het landelijk bevolkingsonderzoek of via uw huisarts vastgesteld. Een afwijkende uitslag betekent in de meeste gevallen gelukkig niet dat u baarmoederhalskanker heeft. Het gaat meestal om een beperkte afwijking van de baarmoederhals, wat een mogelijk voorstadium van baarmoederhalskanker kan zijn. Deze afwijking verdwijnt vaak vanzelf weer of is door middel van een kleine ingreep goed te behandelen.

Een afwijkende uitslag uitstrijkje – wat nu?

Bevat uw uitstrijkje HPV (humaan papillomavirus) of zien de cellen er in het uitstrijkje afwijkend uit, dan stuurt de huisarts u door naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Meer informatie

Op onderstaande websites is aanvullende informatie te lezen over onder andere het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en het maken van een uitstrijkje:
www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/
www.thuisarts.nl/uitstrijkje-baarmoederhals/ik-ga-uitstrijkje-laten-maken-0

Wilt u weten waarom u wordt uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, klik dan op deze link. Op de website van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt dit zowel in het Nederlands als ook in het Engels, Turks en Arabisch toegelicht.

Natuurlijk kunt u voor eventuele vragen over het maken van een uitstrijkje of over deelname aan het bevolkingsonderzoek ook contact met uw huisarts opnemen.