Informatie

Home / 24-uurs bloeddrukmeting

24-uurs bloeddrukmeting

In specifieke gevallen kunnen we een 24-uurs bloeddrukmeting afnemen om zo een goede indruk van het verloop van uw bloeddruk te krijgen. Tijdens deze meting wordt met een 24-uurs bloeddrukmeter uw bloeddruk gedurende 24 uur bijgehouden – dus zowel overdag als ’s nachts. 

Wanneer wordt een 24-uurs bloeddrukmeting geadviseerd?

  • Indien u tijdens uw bezoek aan de huisarts gespannen bent en bij ons een hogere bloeddruk gemeten wordt dan thuis;
  • Wanneer wij meerdere keren een hoge bloeddruk meten;
  • Indien de medicijnen niet het gewenste effect hebben op de hoge bloeddruk;
  • Bij verdenking van hypotensie (een te lage bloeddruk) bij medicijngebruik tegen hoge bloeddruk;
  • Om een ingezette behandeling tegen hoge bloeddruk te evalueren.

Hoe werkt het?

Bij de 24-uurs bloeddrukmeting krijgt u een band om de arm en draagt u de bloeddrukmeter met een riem op uw heup. Uw bloeddruk (en hartslag) wordt gedurende 24 uur automatisch een paar keer per uur gemeten; de band blaast zelf op en loopt weer leeg. De bloeddrukwaarden worden na elke meting opgeslagen. Om te voorkomen dat u (onbewust) de bloeddruk beïnvloedt, kunt u de bloeddruk zelf niet aflezen. De bloeddrukmeter wordt na afloop van de 24-uurs bloeddrukmeting op de praktijk ontkoppeld. Na overleg met de huisarts bespreekt de praktijkondersteuner somatiek (POH-S) tijdens een vervolgafspraak de uitslag van het onderzoek met u.

Dagboek 24-uurs bloeddrukmeter

Om de gegevens goed te kunnen beoordelen, moet de huisarts weten welke activiteiten u die dag heeft verricht. Om die reden dient u een gedurende die dag bij te houden wat u gedaan hebt, wanneer u actief bent geweest (zoals fietsen, sporten of het huishouden), wanneer u uw medicijnen hebt ingenomen, et cetera. Het formulier waarop u dit kunt doen, is hier te downloaden.