Informatie

Home / 24-uurs bloeddrukmeting

24-uurs bloeddrukmeting

In voorkomende gevallen past Huisartspraktijk Zeist West een 24-uurs bloeddrukmeting toe. Met een ambulante 24-uurs bloeddrukmeter wordt uw bloeddruk gemeten gedurende 24 uur, dus overdag, ’s nachts en tijdens uw dagelijkse activiteiten. Dit geeft een goede indruk van het verloop van de bloeddruk.

Wanneer wordt een 24-uurs bloeddrukmeting geadviseerd?

  • Als een patiënt gespannen is bij de huisarts en de bloeddruk thuis lager is dan bij de huisarts (witte jassen effect)
  • Indien meerdere keren een hoge bloeddruk is gemeten bij de huisarts
  • Indien de hoge bloeddruk niet goed reageert op medicijnen
  • Bij verdenking van hypotensie (te lage bloeddruk) bij medicijngebruik tegen hoge bloeddruk
  • Voor het evalueren van een ingezette behandeling tegen hoge bloeddruk

Hoe werkt het

Bij de 24-uurs bloeddrukmeting krijgt u een band om de arm. De bloeddrukmeter draagt u op de heup met een riem. Het meten van de bloeddruk gebeurt automatisch: de band blaast zelf op en loopt weer leeg. Dit gebeurt een paar keer per uur. De bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. Om te voorkomen dat u (onbewust) de bloeddruk beïnvloedt, kunt u de bloeddruk zelf niet aflezen. Het apparaat meet tegelijkertijd uw bloeddruk en hartslag. Op de praktijk wordt de bloeddrukmeter ontkoppeld. Tijdens een vervolgafspraak bespreekt de praktijkondersteuner somatiek (POH-S) na overleg met de huisarts de uitslag van het onderzoek.

Dagboek 24-uurs bloeddrukmeter

Om de gegevens van de bloeddrukmeter goed te kunnen beoordelen moet de huisarts weten welke activiteiten u die dag heeft verricht. Bijvoorbeeld of u actief bent geweest (zoals fietsen, sporten of het huishouden), wanneer u uw medicijnen hebt ingenomen, bedtijden, et cetera. U krijgt een formulier waarop u dit kunt noteren. Klik hier om het formulier te downloaden.