Informatie

Home / Melanomen/verdachte plekjes

Melanoom/verdacht plekje op de huid

Heeft u een moedervlek of een plekje op de huid waar u zich zorgen over maakt? Als aan die moedervlek of dat plekje op de huid één van onderstaande veranderingen optreedt, raden we u in elk geval sterk aan om een afspraak met uw huisarts te maken:

  • De plek groeit.
  • De plek verandert van kleur.
  • De plek jeukt, steekt en/of doet pijn.
  • De plek bloedt.

Wanneer u een afspraak maakt, kan de assistent u vragen om een foto van de moedervlek te maken en deze naar ons te mailen zodat de foto alvast met de huisarts besproken kan worden.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een agressief groeiende, kwaadaardige tumor. Om verspreiding van tumoren in het lichaam te voorkomen, is vroege herkenning en behandeling ervan belangrijk. Een veranderende moedervlek kán een melanoom zijn, maar dat hoeft niet. Ziet of merkt u dat één van de eerder genoemde veranderingen aan het plekje op uw huid optreden, maak dan een afspraak. 

Melanoom/verdacht plekje op de huid

Na beoordeling van de moedervlek kan de huisarts besluiten u door te sturen naar een dermatoloog in het ziekenhuis. Ook kan de huisarts ervoor kiezen zelf de vlek weg te snijden (excisie). Het uitgesneden stukje huid gaat voor onderzoek naar een laboratorium en circa twee weken later krijgt u hiervan de uitslag.