Informatie

Home / ECG maken bij uw huisarts

ECG maken bij uw huisarts

Bij klachten in de borststreek kan de huisarts ervoor kiezen om een hartfilmpje te maken, een ElektroCardioGram (ECG). Dit is een relatief eenvoudig onderzoek.

Tijdens het onderzoek wordt er niet gefilmd, maar wordt met behulp van electroden op de huid het elektrisch signaal van het hart opgevangen. Om een nauwkeurig resultaat te krijgen, wordt u gevraagd tijdens het maken van het onderzoek even niet te praten, bewegen en hoesten.

Aan de hand van een ECG kan de huisarts de volgende afwijkingen uitsluiten en aantonen:

  • Afwijkend hartritme
  • Zuurstoftekort in de hartspier
  • Hartinfarct (of dat er een hartinfarct is geweest)
  • Blokkade in de hartzenuwen

Een ECG is een eerste aanwijzing of er iets aan de hand is met uw hart. Soms is er vervolgonderzoek nodig voor het stellen van een definitieve diagnose. Bijvoorbeeld een inspanningstest: ook een ECG maar dan tijdens flinke inspanning op een hometrainer. Hiermee wordt gemeten of de spiertjes in het hart genoeg zuurstof krijgen. Is dat niet zo, bijvoorbeeld bij vernauwde bloedvaten, dan is dat zichtbaar in de meting.

Wij werken als praktijk samen met het Cardiologiecentrum Utrecht. We voeren het ECG-onderzoek zelf op de praktijk uit en de gegevens worden direct doorgestuurd naar het cardiologiecentrum. Dezelfde dag (vaak binnen een 1-2 uur) is de ECG bekeken en geanalyseerd door een cardioloog en krijgen wij de uitslag binnen.