Informatie

Home / ECG maken bij uw huisarts

ECG maken bij uw huisarts

Hartfilmpje of ECG maken bij uw huisarts

Bij klachten in de borststreek kan de huisarts ervoor kiezen een hartfilmpje te maken, een ElektroCardioGram (ECG). Dit is een relatief eenvoudig onderzoek.

Tijdens dit onderzoek wordt niet letterlijk gefilmd, maar wordt met behulp van electroden het elektrisch signaal van het hart opgevangen. Deze electroden worden op de huid geplakt. Om een nauwkeurig resultaat te krijgen, wordt u gevraagd tijdens het maken van dit hartfilmpje even niet te praten, te bewegen en te hoesten.

Afwijkingen uitsluiten en aantonen

Met behulp van het ECG kunnen de volgende afwijkingen aangetoond of uitgesloten worden:

  • Afwijkend hartritme
  • Zuurstoftekort in de hartspier
  • Hartinfarct (of dat er een hartinfarct is geweest)
  • Blokkade in de hartzenuwen

Een hartfilmpje is een eerste indicatie of er iets aan de hand is met uw hart. Soms is vervolgonderzoek nodig voor het stellen van een definitieve diagnose. Een voorbeeld van vervolgonderzoek is een inspanningstest. Deze test wordt uitgevoerd terwijl u op een hometrainer fietst en meet of de spiertjes in het hart genoeg zuurstof krijgen. Wanneer dat niet zo is, dan is  dat zichtbaar in de meting.

Onze praktijk werkt nauw samen met het Cardiologiecentrum Utrecht. We voeren het ECG-onderzoek zelf op de praktijk uit en sturen de gegevens direct naar hen door. De ECG wordt dezelfde dag nog door een cardioloog bekeken en geanalyseerd, waarna wij de uitslag krijgen en u daarover informeren.

Heeft u klachten in de borststreek, maak dan een afspraak met uw huisarts.