Informatie

Home / Echografie spreekuur

Echografie spreekuur

Uw huisarts kan tijdens een consult samen met u besluiten om aanvullend echografisch onderzoek te laten maken. Meestal gebeuren deze echo’s in het ziekenhuis, maar in sommige gevallen kan deze echo ook in de huisartsenpraktijk plaatsvinden. Bijvoorbeeld bij het vermoeden op galstenen of nierstenen, na het plaatsen van een spiraal of langdurige schouderklachten. Uw huisarts weet welk echografisch onderzoek hier in de praktijk kan plaatsvinden, en voor welke onderzoeken u naar het ziekenhuis moet.

Onze huisarts dr. R. van Uum is gecertificeerd huisarts-echografist en geregistreerd bij het CHBB (kwaliteitsregister voor huisartsen). Op dinsdagmiddag heeft hij een speciaal echo spreekuur ingericht. Mogelijke echo onderzoeken zijn de buikorganen, de schildklier, de schouder, bloedvaten van de benen en controle na spiraalplaatsing.


Wat is echografie?
Bij een echografisch onderzoek worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van niet-hoorbare geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een zogeheten transducer die over de huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen afhankelijk van de dichtheid van het weefsel.  Deze worden weer door de transducer opgevangen en door de computer van het echoapparaat omgezet in beelden. De huisarts gebruikt tijdens het onderzoek een speciale gel op de huid die zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Een echo is veilig voor u of uw (ongeboren) kind.


Voorbereiding
Voor een echo van de buik is het belangrijk dat u 4 uur van tevoren niet meer eet, drinkt, rookt, of kauwgom kauwt. Medicijnen kunt u gewoon innemen. Voor een echo van de urinewegen (blaas en/of nieren) is het belangrijk dat u 1 uur van tevoren 1 liter water drinkt en daarna niet meer plast. Voor overige echo’s is geen speciale voorbereiding nodig. Na het echo-onderzoek mag u gewoon weer eten en drinken. Meer informatie over de voorbereiding vindt u hier:

 

Uitslag van de echo
De beelden worden beoordeeld door de huisarts en deze zal waar nodig een vervolgbehandeling voorschrijven. Houd er rekening mee dat u zich deels moet uitkleden bij sommige echo’s. Tevens dient u de voorgeschreven voorbereiding goed te volgen. Zo voorkomt u dat een echo niet kan worden uitgevoerd en u een nieuwe afspraak moet maken.

Kosten
Echografie door de huisarts valt onder huisartsenzorg en wordt vergoed uit de basisverzekering. Indien u een zorgverzekering heeft worden hiervoor worden dus geen kosten bij u in rekening gebracht. Het gaat ook niet van uw eigen risico af.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de assistente en/of huisarts. Voor het antwoord op algemene vragen kunt u terecht op: https://www.thuisarts.nl/echo/ik-krijg-echo-van-mijn-buik