Geheugenproblemen
Als we ouder worden, werkt bij bijna iedereen het geheugen minder goed. Misschien herkent u deze voorbeelden van geheugenproblemen wel:
- U kunt niet op de naam komen van iemand die u gisteren gezien heeft, maar even later weet u het weer.
- U loopt ergens naartoe om iets te halen, maar weet daar niet meer wat u zoekt; als u terugloopt, weet u het weer.
- U vergeet soms een afspraak.
Als u uw dagelijkse dingen gewoon kunt blijven doen, dan is er geen reden om dit bij uw huisarts te melden. Dagelijkse dingen zijn dan zaken als het huishouden, werken, geldzaken regelen of een reis maken.
Geheugenproblemen, wat nu?
Soms geeft iemand in uw omgeving aan dat er iets niet klopt. Omdat u te vaak iets vergeet bijvoorbeeld of omdat er gedragsproblemen of veranderingen in het karakter zijn. Deze signalen kunnen op Alzheimer of op een andere vorm van dementie wijzen. Maar, ze kunnen ook een andere, meer onschuldige, oorzaak hebben.
Maak in die gevallen een afspraak met de praktijkondersteuner somatiek (POH-S) bij ons op de praktijk. Tijdens dit consult wordt verder onderzoek gedaan met behulp van een Mini-Mental State Examinition (MMSE). Dit onderzoek richt zich op functie als aandacht en oriëntatie, geheugen, registratie, herinnering, berekening, taal en praxis. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek wordt u eventueel doorverwezen naar een specialist ouderengeneeskunde of naar een casemanager dementie.